Veelgestelde vragen:
1. Voor welke doelgroep is de 'slimme sok' geschikt?
Wij hebben de slimme sok ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met gesproken taal en van wie het non-verbale gedrag moeilijk te begrijpen is. Aangezien de maat van de slimme sok kan worden aangepast, kan deze voor elke leeftijd gebruikt worden. De slimme sok is tot nu toe getest en gebruikt bij kinderen met het Prader-Willi syndrome, en kinderen en volwassenen met ernstige meervoudige beperkingen.
2. Werkt de 'slimme sok' voor iedereen?
De meting van huidgeleiding is universeel, dus in principe werkt de sok voor iedereen. Gebruik van de 'slimme sok' bij mensen met een ziekte die het centrale zenuwstelsel aantast (bijvoorbeeld MS), wordt afgeraden, aangezien wij niet weten welk effect de ziekte heeft op de huidgeleiding metingen.
Daarnaast vinden niet alle cliënten met een ernstige meervoudige beperking het prettig om het bandje met de sensor rondom hun enkel te dragen. Het kan dus voorkomen dat een cliënt de 'slimme sok' niet accepteert.
3. Kan de 'slimme sok' gedragen worden met schoenen?
De 'slimme sok' kan gedragen worden zoals een normale sok, dus ook met schoeisel. Bij hoge, vaak orthopedische, schoenen kan het zijn dat de drukknoopjes van de slimme sok waaraan de sensor gekoppeld wordt tussen de schoen en het been van de drager komt te zitten. Dit kan voor ongemak voor de drager van de slimme sok zorgen. In onze ervaring kan de slimme sok met de meeste schoeisel, ook orthopedische schoenen, gedragen worden.
4. Mag je rondlopen als je de 'slimme sok' draagt?
Rondlopen met de slimme sok levert geen risico op voor de drager van de sok. Wel zorgt het ervoor dat de huidgeleiding metingen beïnvloed worden en daardoor geeft de bloem niet meer betrouwbaar de hoeveelheid spanning weer. De beste resultaten worden gemeten wanneer iemand rustig zit of ligt.
5. Werkt de 'slimme sok' ook als iemand veel of juist bijna niet zweet?
De slimme sok wordt niet beïnvloed door hoeveel iemand standaard zweet. Iedereen heeft een bepaald basisniveau van huidgeleiding. Dit basisniveau verschilt per dag en zelfs gedurende de dag. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen een warme zomerdag of een koude winterdag. Maar ook of je net gesport hebt of net gegeten hebt, heeft invloed op het niveau van huidgeleiding. De slimme sok meet de veranderingen van dit niveau. De app kalibreert de gemeten huidgeleiding data en houdt daarmee dus rekening met verschillen die ontstaan door alledaagse invloeden (eten, sporten, etc).
6. Werkt de slimme sok ook als je slaapt?
De slimme sok werkt ook als je slaapt. In plaats van reactie op prikkels of gedachten, worden reacties door dromen gemeten. Ook wordt er gemeten hoeveel 'spanning' iemand ervaart tijdens zijn/haar slaap. Huidgeleiding is een van de vele maten die gebruikt worden bij onderzoek rondom slaap. Wij hebben echter geen ervaring met metingen van de slimme sok tijdens slaap, dus wij kunnen hier ook niet aangeven hoe de sok werkt tijdens slaap en wat er precies gemeten wordt.
7. Werkt de slimme sok ook bij iemand die epilepsie heeft?
De slimme sok werkt ook bij iemand die epilepsie heeft. Huidgeleiding is een van de maten die gebruikt worden in systemen die epileptische aanvallen kunnen voorspellen. De slimme sok kan epileptische aanvallen niet voorspellen. Het dragen van de slimme sok tijdens een epileptische aanval levert geen risico op voor de drager van de sok. Wel zorgt epilepsie ervoor dat de huidgeleiding metingen beïnvloed worden en daardoor geeft de bloem niet meer betrouwbaar de hoeveelheid spanning weer.
8. Kan de sok ook pijn meten?
De huidige versie van de slimme sok kan geen pijn meten, maar huidgeleiding biedt wel de mogelijkheid om pijn te meten. Het onderzoek van Helen Korving kijkt naar hoe de slimme sok in gezet kan worden voor pijn. Voor meer informatie over haar onderzoek en het gebruik van de sensor sok rondom pijn, neem een kijkje op: https://www.embenict.nl/wat-doen-we/emb-pijn-app.html.
Zit het antwoord op uw vraag niet tussen deze lijst met veelgestelde vragen?
Neemt u dan gerust contact op met de onderzoeker:
Kyra Frederiks
k.frederiks@tue.nl
© 2018
Technische Universiteit Eindhoven
Vrije Universiteit Amsterdam
|
|
Faculteit Industrial Design
Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen
|
|
Future Everyday groep
Sectie Ontwikkelingspedagogiek