Huidgeleiding

 

Huidgeleiding meet hoeveel vocht (zweet) er aanwezig is op de huid. Hoeveel we zweten wordt aangestuurd door ons autonome zenuwstelsel. Dit autonome zenuwstelsel regelt onze onbewuste lichamelijke functies, bijvoorbeeld onze ademhaling. Maar het dient ook om ons lichaam klaar te maken om actie te ondernemen. Een functie, die vermoedelijk stamt uit de oertijd, is de 'fight or flight' reactie. Als je geconfronteerd wordt met groot gevaar, dan moet je een beslissing nemen: vechten of vluchten. Welke beslissing je ook maakt, er zal meer van je lichaam gevraagd worden. Dus het wordt in gereedheid gebracht: je hartslag en ademhaling gaan omhoog, maar je gaat ook meer zweten. Als je emotioneel bent, ontstaat een soort gelijke reactie in het lichaam. We kennen allemaal wel het gevoel van klamme handen als we nerveus zijn.

 

Huidgeleiding is het best meetbaar op handen en voetzolen. Wij hebben ervoor gekozen om huidgeleiding bij de voeten te meten omdat onze handen bewegingsvrijheid nodig hebben voor onze dagelijkse taken. Huidgeleiding wordt traditioneel gemeten met plak elektrodes (figuur 1). Plak elektrodes moeten elke 24 uur vervangen worden en kunnen daardoor huidirritaties veroorzaken. Bovendien moeten deze elektrodes worden verbonden met een sensor (meestal door draden van ongeveer één meter). De sensor is weer met kabels verbonden aan een computer. Daarmee wordt je bewegingsvrijheid aanzienlijk beperkt.

 

De 'slimme' sok

 

Daarom hebben wij de slimme sok gemaakt. Hierin worden de plak elektrodes vervangen door stoffen elektrodes (zie figuur 2) die in de sok zijn verwerkt. De stoffen elektrodes voelen aan als gewoon textiel en zijn daarom bijna niet voelbaar als je de sok draagt. Daarnaast kan de sok als een normale sok gebruikt worden, bijvoorbeeld het kan gewassen worden in de wasmachine. Het voordeel van de slimme sok is dat het voor elke maat te maken is, dus zowel voor kinderen als voor volwassenen gebruikt kan worden.

 

De sensor

 

Net zoals bij de plak elektrodes moet de slimme sok met draadjes verbonden worden aan een sensor. We hebben voor een sensor gekozen die je met een bandje om je enkel kunt doen. De verbinding met de computer is draadloos (via Bluetooth). Door deze draadloze verbinding kan de sensor ook verbonden worden aan een tablet of smartphone (voor meer informatie over de sensor, zie de website van de fabricant: www.shimmersensing.com). Zoals je kunt zien in figuur 3 is de sensor nog steeds erg groot voor jonge kinderen, maar we hopen dat met de snelle ontwikkelingen in de technologie er in de toekomst nog kleinere sensoren beschikbaar zullen komen en het systeem nog beter wordt.

 

De Flower app

 

Huidgeleiding kunnen meten is leuk, maar je hebt er pas echt iets aan als je ook kunt zien wat er wordt gemeten. Hiervoor hebben we de Flower app gemaakt. De app laat de gemeten huidgeleiding zien in de vorm van een bloem. Zoals eerder is uitgelegd, kun je door middel van huidgeleiding emoties meten. Als de emoties sterker worden, bijvoorbeeld iemand raakt meer gestrest, dan neemt de huidgeleiding toe en wordt de bloem groter. Als de stress afneemt, wordt de bloem weer kleiner. Maar huidgeleiding zegt niet alleen iets over hoe sterk de emoties zijn, maar ook hoe sterk we reageren op prikkels uit onze omgeving. Bijvoorbeeld, als iemand jouw naam noemt, verandert het huidgeleiding signaal. Maar ook door geluiden op de achtergrond. De bloem laat deze reactie op prikkels zien door extra bloemblaadjes te tekenen. Hoe sterker de reactie op prikkels is, hoe beter deze extra bloemblaadjes zichtbaar zijn. Veranderingen in de bloem kunnen zowel komen door iets leuk vinden als iets vervelend vinden. De sensor kan in dagelijkse situaties nog niet betrouwbaar herkennen of de veranderingen in huidgeleiding door positieve emoties of door negatieve emoties komen. Maar de Flower app kan wel ouders/begeleiders bewust maken van veranderingen in emotie en is een uitnodiging aan ouders/begeleiders om nog beter naar hun kind/cliënt te kijken.

Figuur 1

Figuur 2

Figuur 3

Hoge spanning, geen reactie

Hoge spanning, weinig reactie

Lage spanning, weinig reactie

Hoge spanning, sterke reactie

Figuur 4

© 2018

Technische Universiteit Eindhoven

Vrije Universiteit Amsterdam

|

|

Faculteit Industrial Design

Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

|

|

Future Everyday groep

Sectie Ontwikkelingspedagogiek